streda 5. júna 2013

Kryštálový alebo krištáľový?



Kryštálový alebo krištáľový?

Poznáte ten pocit, keď píšete diktát alebo pravopisné cvičenie a vy si neviete dať rady so slovom kryštálový/ krištáľový? Niektorí áno, niektorí nie. A pre tích, ktorí s tým majú problémy je tu pomoc. Dúfam že vám tento príspevok pomôže aspoň čiastočne.
Podľa mňa by sme si to mohli vysvetliť hneď na príkladoch. :)

Do krištáľovo čistej vody v krištáľovom pohári už netreba dávať kryštálový cukor. Kryštálový cukor je škoda dávať do krištáľového skla. Krištáľ je odroda kremeňa alebo bezfarebné sklo. Známi je benátsky krištáľ alebo karlovarský krištáľ. Keď je prameň čistý, hovorí sa, že je krištáľový. Kryštál je pevné teleso s pravidelnou stavbou. Kryštáli soli kryštalizujú v kryštálovej sústave. Kryštály cukru a kryštáliky soli pripomínajú kryštáli ľadu. Pri umývaní som rozbila krištáľový pohár. 

Pri diktovaní učiteľov dávajte pozor aj na to či prečíta mäkčeň alebo nie- krištáľový, kryštálový. 
Ale ak učiteľ číta všetko rovnako tak máte proste smolu alebo šťastie, že sa to lepšie naučíte? To už nechám na uvážení každého.

 

 

5 komentárov:

  1. Pekny den, keď už píšete o slovenčine, tak v samotnom texte je viacero jazykových chýb, čo kolú oči.. Napríklad pre tích, sa píše pre tých.. (tvrdé y). Známi je benátsky krištáľ.. Má byť známy s tvrdým y. A tiež kryštál sa skloňuje podľa slova dub, takže správne má byť kryštály ľadu, podobne ako je v prvej časti vety kryštály cukru.. O čiarkach, ktoré v texte chýbajú, už radšej nehovorím....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Chcem si kúpiť pohár aby som ho mohol rozbiť hlasom. Najlepšie by bolo aby mal (štruktúrálnu) mriežku (čiže kryštalickú) (je mi jedno aký látka to vo výsledku bude) --> kryštalický pohár. (nemusí to byť zrovna krištál)....PS: Slovenčina je pbana.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je čistá katastrofa, tu by to malo byť bezchybne, ukážkovo, ale opak je pravdou.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No, tak toto mi zo slovencinou vobec neomohlo. :(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aké i je krištáľový pohár

    OdpovedaťOdstrániť